Logo CIOP CIOPMapa serwisu English version
CIOPWsteczPoziom wyzejCIOP
.. | Przepisy | Instytucje | Obowiazki pracodawcy w zakresie BHP | KALENDARZ obowiazkowych dzialan pracodawcy w zakresie BHP | Zagrozenia zawodowe wystepujace w piekarstwie i cukiernictwie | Ocena ryzyka zawodowego | Zasady BHP przy obsludze najczesciej stosowanych maszyn i narzedzi | Oferta


PRZEMYSL SPOZYWCZY
- PIEKARSTWO
I CUKIERNICTWO

Przepisy

       - przepisy ogolne
       - przepisy BHP dotyczace                    piekarstwa i cukiernictwa
       - nowosci prawne
Przepisy prawne w zakresie bezpieczenstwa i higieny pracy, maja charakter bezwzglednie obowiazujacy. Precyzuja one ogolne obowiazki pracodawcy w zakresie zapewnienia bezpiecznych i higienicznych warunkow pracy.
 
Instytucje

- Ministerstwo Pracy i Polityki Spolecznej
- Zwiazek Rzemiosla Polskiego
- Polska Konfederacja Pracodawcow
  Prywatnych
- Polska Agencja Rozwoju
  Przedsiebiorczosci
- Panstwowa Inspekcja Pracy
- Panstwowa Inspekcja Sanitarna
- Urzad Dozoru Technicznego
- Zaklad Ubezpieczen Spolecznych
i inne ciekawe adresy
Obowiazki pracodawcy w zakresie BHP

Praca w piekarniach i zakladach cukierniczych, zwlaszcza malych i slabo zmechanizowanych, moze byc niebezpieczna i uciazliwa zarowno pod wzgledem fizycznym, jak i psychicznym. Oprocz potencjalnych zagrozen zwiazanych z obsluga niebezpiecznych maszyn i urzadzen, niekorzystne warunki pracy moga byc zwiazane z obciazeniem termicznym, zapyleniem, ciezka fizyczna praca reczna, praca wielozmianowa, w tym nocna. W tych warunkach konieczne jest scisle przestrzeganie przez pracodawcow i pracownikow obowiazujacych w piekarnictwie przepisow i zasad bezpieczenstwa i higieny pracy
 
KALENDARZ obowiazkowych dzialan pracodawcy w zakresie BHP

Terminarz obowiazkowych dzialan, jakie powiniem podjac w ciagu roku pracodawca w zwiazku z zapewnieniem bezpieczenstwa i higieny pracy w firmie

Wzory najwazniejszych dokumentow
Zagrozenia zawodowe wystepujace w piekarstwie i cukiernictwie

Informacje nt. zagrozen zawodowych wystepujacych przy wykonywaniu prac  zwiazanych z produkcja pieczywa i wyrobow cukierniczych oraz obsluga wykorzystywanych w tym celu maszyn i urzadzen, sposoby ich identyfikacji oraz metody ich zmniejszania. Zalaczone listy kontrolne stanowia pomoc w ocenie warunkow bezpieczenstwa i higieny pracy oraz wskazuja praktyczne metody prowadzace do zmniejszenia ryzyka zawodowego.
 
Ocena ryzyka zawodowego

Podstawowe informacje nt. oceny ryzyka zawodowego na stanowiskach pracy oraz najprostszych metod jej dokonywania.

Zasady BHP przy obsludze najczesciej stosowanych maszyn i narzedzi

Informacje o najwazniejszych zasadach zapewnienia bezpieczenstwa pracownikow przy wykonywaniu roznego rodzaju prac, zwiazanych z produkcja pieczywa i wyrobow cukierniczych oraz obsluga maszyn i urzadzen do tego celu wykorzystywanych.
 
Oferta

- Osrodki szkoleniowe
- Srodki ochrony indywidualnej
- Uslugi BHP - firmy doradcze
- Wydawnictwa
- Bazy danych dotyczace bhp i ergonomii

Na gore strony

Siedziba instytutu
Strona glownaIndeks slowStrona BIPCIOP



AKTUALNOSCI:

Dobor i stosowanie srodkow ochrony indywidualnej w PIEKARNIACH

zobacz
IRYS - OCENA RYZYKA ZAWODOWEGO ON-LINE
Interaktywna ocena ryzyka zawodowego on-line
w systemie IRYS, uwzglednione czynniki: chemiczne, pyly, biologiczne, fizyczne (halas, drgania, czynniki mechaniczne, promieniowanie optyczne, promieniowanie jonizujace, zagrozenie wybuchem i pozarem), obciazenie termiczne


zobacz
DOKUMENTACJA POWYPADKOWA ON-LINE - interaktywna aplikacja umozliwiajaca sporzadzenie i wydrukowanie ON-LINE dokumentow powypadkowych

zobacz
Przyklady zbiorow danych do kart charakterystyk substancji niebezpiecznych
on-line


zobacz
Europejski Tydzien Bezpieczenstwa i Higieny Pracy 2005 pod haslem "STOP HALASOWI"

zobacz