|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Przepisy
|
- przepisy ogólne
- przepisy BHP dotyczące piekarstwa i cukiernictwa
- nowości prawne
Przepisy prawne w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy, mają charakter bezwzględnie obowiązujący. Precyzują one ogólne obowiązki pracodawcy w zakresie zapewnienia bezpiecznych i higienicznych warunków pracy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Instytucje
|
- Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej
- Związek Rzemiosła Polskiego
- Polska Konfederacja Pracodawców Prywatnych
- Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości
- Państwowa Inspekcja Pracy
- Państwowa Inspekcja Sanitarna
- Urząd Dozoru Technicznego
- Zakład Ubezpieczeń Społecznych
i inne ciekawe adresy
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Obowiązki pracodawcy w zakresie BHP
|
Praca w piekarniach i zakładach cukierniczych, zwłaszcza małych i słabo zmechanizowanych, może być niebezpieczna i uciążliwa zarówno pod względem fizycznym, jak i psychicznym. Oprócz potencjalnych zagrożeń związanych z obsługą niebezpiecznych maszyn i urządzeń, niekorzystne warunki pracy mogą być związane z obciążeniem termicznym, zapyleniem, ciężką fizyczną pracą ręczną, pracą wielozmianową, w tym nocną. W tych warunkach konieczne jest ścisłe przestrzeganie przez pracodawców i pracowników obowiązujących w piekarnictwie przepisów i zasad bezpieczeństwa i higieny pracy
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zagrożenia zawodowe występujące w piekarstwie i cukiernictwie
|
Informacje nt. zagrożeń zawodowych występujących przy wykonywaniu prac związanych z produkcją pieczywa i wyrobów cukierniczych oraz obsługą wykorzystywanych w tym celu maszyn i urządzeń, sposoby ich identyfikacji oraz metody ich zmniejszania. Załączone listy kontrolne stanowią pomoc w ocenie warunków bezpieczeństwa i higieny pracy oraz wskazują praktyczne metody prowadzące do zmniejszenia ryzyka zawodowego. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ocena ryzyka zawodowego
|
Podstawowe informacje nt. oceny ryzyka zawodowego na stanowiskach pracy oraz najprostszych metod jej dokonywania.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Oferta
|
- Ośrodki szkoleniowe
- Środki ochrony indywidualnej
- Usługi BHP - firmy doradcze
- Wydawnictwa
- Bazy danych dotyczące bhp i ergonomii |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dobór i stosowanie środków ochrony indywidualnej w PIEKARNIACH
zobacz |
|
|
|
|
|
IRYS - OCENA RYZYKA ZAWODOWEGO ON-LINE Interaktywna ocena ryzyka zawodowego on-line w systemie IRYS, uwzględnione czynniki: chemiczne, pyły, biologiczne, fizyczne (hałas, drgania, czynniki mechaniczne, promieniowanie optyczne, promieniowanie jonizujace, zagrożenie wybuchem i pożarem), obciążenie termiczne
zobacz |
|
|
|
|
|
Przykłady zbiorów danych do kart charakterystyk substancji niebezpiecznych on-line
zobacz |
|
|
|
|
|
Europejski Tydzień Bezpieczeństwa i Higieny Pracy 2005 pod hasłem "STOP HAŁASOWI"
zobacz |
|
|
|