  
|
|
|
|
|
 |
 |
|
 |
|
 |
|
|
|
 |
Przepisy
|
- przepisy ogolne
- przepisy BHP dotyczace piekarstwa i cukiernictwa
- nowosci prawne
Przepisy prawne w zakresie bezpieczenstwa i higieny pracy, maja charakter bezwzglednie obowiazujacy. Precyzuja one ogolne obowiazki pracodawcy w zakresie zapewnienia bezpiecznych i higienicznych warunkow pracy.
|
|
|
|
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
|
 |
Instytucje
|
- Ministerstwo Pracy i Polityki Spolecznej
- Zwiazek Rzemiosla Polskiego
- Polska Konfederacja Pracodawcow Prywatnych
- Polska Agencja Rozwoju Przedsiebiorczosci
- Panstwowa Inspekcja Pracy
- Panstwowa Inspekcja Sanitarna
- Urzad Dozoru Technicznego
- Zaklad Ubezpieczen Spolecznych
i inne ciekawe adresy
|
|
|
|
|
|
 |
|
 |
|
|
|
|
|
 |
 |
|
 |
|
 |
|
|
|
 |
Obowiazki pracodawcy w zakresie BHP
|
Praca w piekarniach i zakladach cukierniczych, zwlaszcza malych i slabo zmechanizowanych, moze byc niebezpieczna i uciazliwa zarowno pod wzgledem fizycznym, jak i psychicznym. Oprocz potencjalnych zagrozen zwiazanych z obsluga niebezpiecznych maszyn i urzadzen, niekorzystne warunki pracy moga byc zwiazane z obciazeniem termicznym, zapyleniem, ciezka fizyczna praca reczna, praca wielozmianowa, w tym nocna. W tych warunkach konieczne jest scisle przestrzeganie przez pracodawcow i pracownikow obowiazujacych w piekarnictwie przepisow i zasad bezpieczenstwa i higieny pracy
|
|
|
|
|
|
 |
|
 |
|
|
|
|
|
|
|
 |
 |
|
 |
|
 |
|
|
|
 |
Zagrozenia zawodowe wystepujace w piekarstwie i cukiernictwie
|
Informacje nt. zagrozen zawodowych wystepujacych przy wykonywaniu prac zwiazanych z produkcja pieczywa i wyrobow cukierniczych oraz obsluga wykorzystywanych w tym celu maszyn i urzadzen, sposoby ich identyfikacji oraz metody ich zmniejszania. Zalaczone listy kontrolne stanowia pomoc w ocenie warunkow bezpieczenstwa i higieny pracy oraz wskazuja praktyczne metody prowadzace do zmniejszenia ryzyka zawodowego. |
|
|
|
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
|
 |
Ocena ryzyka zawodowego
|
Podstawowe informacje nt. oceny ryzyka zawodowego na stanowiskach pracy oraz najprostszych metod jej dokonywania.
|
|
|
|
|
|
 |
|
 |
|
|
|
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
|
 |
Oferta
|
- Osrodki szkoleniowe
- Srodki ochrony indywidualnej
- Uslugi BHP - firmy doradcze
- Wydawnictwa
- Bazy danych dotyczace bhp i ergonomii |
|
|
|
|
|
 |
|
 |
|
|
|
|
|
 |
|
|

|
|
|
 |
Dobor i stosowanie srodkow ochrony indywidualnej w PIEKARNIACH
zobacz |
|
|
|
|
 |
IRYS - OCENA RYZYKA ZAWODOWEGO ON-LINE Interaktywna ocena ryzyka zawodowego on-line w systemie IRYS, uwzglednione czynniki: chemiczne, pyly, biologiczne, fizyczne (halas, drgania, czynniki mechaniczne, promieniowanie optyczne, promieniowanie jonizujace, zagrozenie wybuchem i pozarem), obciazenie termiczne
zobacz |
|
|
|
|
 |
Przyklady zbiorow danych do kart charakterystyk substancji niebezpiecznych on-line
zobacz |
|
|
|
|
 |
Europejski Tydzien Bezpieczenstwa i Higieny Pracy 2005 pod haslem "STOP HALASOWI"
zobacz |
|
|
|