Wywrotnice do mas cukierniczych i ciastowych przeznaczone są do podnoszenia dzież z wózkami i ich opróżniania. Wywrotnice podnoszące oferują różne kierunki wywracania dzież z masa cukierniczą, prosto, na prawo, na lewo.
Typowe zagrożenia podczas pracy przy obsłudze wywrotnic mas cukierniczych to:
- zagrożenie porażeniem prądem elektrycznym;
- zagrożenie uderzeniem przez dzieże;
- zagrożenia poparzeniem przez gorącą masę cukierniczą;
- zagrożenie spadającymi elementami;
- zagrożenie upadkiem na śliskiej powierzchni spowodowanej rozlanymi substancjami znajdującymi się w dzieży;

Rys. 5. Wywrotnica do mas cukierniczych.
Zasady bezpieczeństwa pracy podczas wywracania mas cukierniczych i ciast.
Piekarz korzystający w swej pracy z wywrotnicy powinien posiadać odpowiednie kwalifikacje i przeszkolenie pozwalające na obsługę do tego typu urządzeń. Przystępując do pracy musi być wyposażony w odpowiednie środki ochrony indywidualnej, takie jak fartuch ochronny, czepek, rękawiczki, odpowiednie obuwie antypoślizgowe.