Przesiewacz do m±ki służy do jej przesiewania i dostarczania do linii produkcyjnej pieczywa. Mechaniczny przesiewacza przeznaczony jest do oczyszczania m±ki z zanieczyszczeń.
Rys. 6. Przesiewacz do m±ki
Zazwyczaj wyposażony jest w stolik jezdny przeznaczony do kładzenia worka z m±k±. Lej wsypowy umożliwia wsyp m±ki do przesiewacza. Kształt rury wysypowej umożliwia bezpo¶rednie dozowanie m±ki do np. miesiarki.
Typowe zagrożenia podczas pracy przy obsłudze przesiewaczy m±ki to:
- porażenie pr±dem elektrycznym;
- uderzenie przez wózek z workiem m±ki;
- pochwycenie przez ruchome elementy sita przesiewowego;
- szkodliwe działanie pyłów m±ki unosz±cych się w powietrzu podczas przesiewania;
- wybuch na skutek nagromadzenia się pyłu m±cznego w powietrzu;
- upadkiem np. worka z m±k±;
Zasady bezpieczeństwa pracy podczas wywracania mas cukierniczych i ciast.
Pracownik korzystaj±cy z przesiewcza m±ki musi posiadać odpowiednie przeszkolenie w zakresie obsługi tego urz±dzenia oraz być wyposażeni w odpowiednie ¶rodki ochrony indywidualnej, takie jak fartuch ochronny, czepek, rękawiczki, odpowiednie obuwie antypo¶lizgowe.
Należy przestrzegać zasad ergonomii przy załadunku worków na wózek jezdny.