  
|
|
- W budynku inwentarskim należy wydzielić pomieszczenie, w którym można umyć ręce, przebrać się i przechowywać odzież roboczą służącą wyłącznie do pracy przy obsłudze zwierząt. Trzeba mieć świadomość, że zwierzęta mogą reagować agresją na intensywne zapachy, np. kosmetyków, środków chemicznych, paliw itp.
- Przed pracą i po pracy należy myć starannie ręce ? dopiero po ich umyciu można spożywać posiłki i palić papierosy.
- Należy dbać o czystość pomieszczeń inwentarskich, które powinny być co najmniej dwa razy w roku gruntownie czyszczone, zmywane wodą pod wysokim ciśnieniem i dezynfekowane, np. mlekiem wapiennym (podczas wykonywania tej czynności należy używać ubrań roboczych, rękawic i okularów ochronnych).
- Po umyciu i dezynfekcji pomieszczenia powinny być dokładnie osuszone. Wpływa to na poprawę mikroklimatu i zapobiega rozwojowi drobnoustrojów chorobotwórczych.
- Sprzęt do udoju powinien być utrzymywany w czystości, gdyż mleko jest dobrą pożywką dla bakterii wywołujących różne schorzenia ludzi i zwierząt.
- Wybiegi dla zwierząt i miejsca składowania obornika powinny być wydzielone z dala od zabudowań i ujęć wody.
- Nie należy używać do celów spożywczych tych samych naczyń, które służą do pojenia i karmienia zwierząt!
Pomieszczenia sanitarne zlokalizowane w budynkach inwentarskich ułatwiają utrzymanie higieny osobistej
|
|

|
|