Logo CIOP CIOPMapa serwisu English version
CIOPWsteczPoziom wyzejCIOP
.. | Wstep ogolny | Regulacje prawne | Dane statystyczne | Dobre praktyki | Wyniki badan wlasnych | Problemy osob 50+ | Zalecenia | Oferta | Bibliografia

Zalecenia dotyczace zarzadzania wiekiem w mikroprzedsiebiorstwach

Mikroprzedsiebiorstwa  stanowia ok. 90% pracodawcow. Sa to na ogol firmy jednoosobowe lub tzw. biznesy  rodzinne. Stad tez rzadko porusza sie ich problemy w roznego typu badaniach i  analizach, jak chocby dotyczacych zarzadzania wiekiem. Trudno jest mowic o  zarzadzaniu wiekiem w firmie zatrudniajacej np. 2-3 osoby; moga to byc tylko  osoby mlode lub odwrotnie – starsze. Nawet, jesli zespol jest „mieszany”, nie  latwo jest mowic o wdrazaniu jakichkolwiek zasad. Z drugiej jednak strony, mikrofirmy,  jako male, czesto bardzo zzyte srodowiska, moga byc miejscem sprzyjajacym  wymianie informacji, w zakresie roznych obszarow zarzadzania wiekiem, np.  ochrona zdrowia.

Ponizej  sformulowano zalecenia, dotyczace zarzadzania wiekiem w mikroprzedsiebiorstwach1:
  • Rowny  dostep do zatrudnienia dla osob w kazdym wieku, poprzez takie dzialania, jak  np. zamieszczanie ofert pracy w miejscach, do ktorych osoby 50+ maja latwy  dostep (nie zawsze jest to Internet), np. urzedy pracy, tradycyjne ogloszenia w  gazecie; adresowanie ogloszen specjalnie do osob starszych
  • Angazowanie,  zachecanie pracownikow starszych do szkolen z zakresu obslugi komputera oraz  nowych technologii informacyjnych (Internet); przelamywanie barier i niecheci  starszych do ksztalcenia sie, np. poprzez zaoferowanie dodatkowego w tym celu  urlopu. Inwestycja w starszych pracownikow, ktorzy i tak juz sa wartosciowi dla  przedsiebiorstwa ze wzgledu na ich doswiadczenie i wiedze, dodatkowo podniesie  ich wartosc
  • Promocja  (czyli poprawa, podnoszenie na wyzszy poziom) zdrowia pracownikow starszych,  poprzez organizowanie, w miare mozliwosci z udzialem specjalistow, poradnictwa  w zakresie dbalosci o zdrowie. Najwazniejsze elementy promocji zdrowia w  firmie, to:
    • przestrzeganie  badan okresowych/profilaktycznych
    • dbalosc  o zdrowe zywienie pracownikow, m.in. poprzez pozyskiwanie/wymiane informacji na  temat prawidlowego zywienia, np. podczas wspolnego spozywania posilkow (odpowiednim  ku temu miejscem jest oddzielne pomieszczenie - pokoj socjalny/kuchnia,
    • w  ktorym mozna zamiescic informacje dotyczace zdrowego zywienia – np. plakat z  piramida zywienia)
    • Dbalosc  o aktywnosc fizyczna – pracownikow powinno sie poinstruowac (najlepiej przez  specjalistow), jaki rodzaj wysilku fizycznego powinien byc przez nich stosowany  (w zaleznosci od rodzaju wykonywanej pracy. Dodatkowo, w widocznych miejscach w  firmie, mozna zamiescic informacje o organizacji czasu pracy, z podkresleniem  koniecznosci robienia przerw, w celu „rozruszania sie” (w przypadku pracy  siedzacej). Z inicjatywy calego zespolu, badz jednej osoby, mozna zorganizowac  w firmie zespolowe korzystanie z aktywnosci fizycznej, np. wspolne wyjscia na  basen lub tez cwiczenia gimnastyczne na terenie firmy, jesli warunki socjalne  na to pozwalaja.
  • Dostosowanie  organizacji i warunkow pracy do potrzeb i mozliwosci pracownikow 50+, poprzez  takie dzialania, jak np.:
    • Umozliwienie  pracy w elastycznym czasie (np. praca zdalna, praca zadaniowa, indywidualnie  uzgodnione godziny rozpoczynania i konczenia pracy),
    • dostosowanie  stanowiska pracy (ewentualne modyfikacje),
    • przeniesienia  miedzy stanowiskami (np. zwolnienie ze zmiany nocnej)



1 Sformulowane  zalecenia beda mialy zastosowanie z pewnoscia w „najwiekszych” mikrofirmach.

Na gore strony

Siedziba instytutu
Strona glownaIndeks slowStrona BIPCIOP