  
|
|
|
Zalecenia dotyczace zarzadzania wiekiem w mikroprzedsiebiorstwach
|
Mikroprzedsiebiorstwa stanowia ok. 90% pracodawcow. Sa to na ogol firmy jednoosobowe lub tzw. biznesy rodzinne. Stad tez rzadko porusza sie ich problemy w roznego typu badaniach i analizach, jak chocby dotyczacych zarzadzania wiekiem. Trudno jest mowic o zarzadzaniu wiekiem w firmie zatrudniajacej np. 2-3 osoby; moga to byc tylko osoby mlode lub odwrotnie – starsze. Nawet, jesli zespol jest „mieszany”, nie latwo jest mowic o wdrazaniu jakichkolwiek zasad. Z drugiej jednak strony, mikrofirmy, jako male, czesto bardzo zzyte srodowiska, moga byc miejscem sprzyjajacym wymianie informacji, w zakresie roznych obszarow zarzadzania wiekiem, np. ochrona zdrowia.
Ponizej sformulowano zalecenia, dotyczace zarzadzania wiekiem w mikroprzedsiebiorstwach 1:
- Rowny dostep do zatrudnienia dla osob w kazdym wieku, poprzez takie dzialania, jak np. zamieszczanie ofert pracy w miejscach, do ktorych osoby 50+ maja latwy dostep (nie zawsze jest to Internet), np. urzedy pracy, tradycyjne ogloszenia w gazecie; adresowanie ogloszen specjalnie do osob starszych
- Angazowanie, zachecanie pracownikow starszych do szkolen z zakresu obslugi komputera oraz nowych technologii informacyjnych (Internet); przelamywanie barier i niecheci starszych do ksztalcenia sie, np. poprzez zaoferowanie dodatkowego w tym celu urlopu. Inwestycja w starszych pracownikow, ktorzy i tak juz sa wartosciowi dla przedsiebiorstwa ze wzgledu na ich doswiadczenie i wiedze, dodatkowo podniesie ich wartosc
- Promocja (czyli poprawa, podnoszenie na wyzszy poziom) zdrowia pracownikow starszych, poprzez organizowanie, w miare mozliwosci z udzialem specjalistow, poradnictwa w zakresie dbalosci o zdrowie. Najwazniejsze elementy promocji zdrowia w firmie, to:
- przestrzeganie badan okresowych/profilaktycznych
- dbalosc o zdrowe zywienie pracownikow, m.in. poprzez pozyskiwanie/wymiane informacji na temat prawidlowego zywienia, np. podczas wspolnego spozywania posilkow (odpowiednim ku temu miejscem jest oddzielne pomieszczenie - pokoj socjalny/kuchnia,
- w ktorym mozna zamiescic informacje dotyczace zdrowego zywienia – np. plakat z piramida zywienia)
- Dbalosc o aktywnosc fizyczna – pracownikow powinno sie poinstruowac (najlepiej przez specjalistow), jaki rodzaj wysilku fizycznego powinien byc przez nich stosowany (w zaleznosci od rodzaju wykonywanej pracy. Dodatkowo, w widocznych miejscach w firmie, mozna zamiescic informacje o organizacji czasu pracy, z podkresleniem koniecznosci robienia przerw, w celu „rozruszania sie” (w przypadku pracy siedzacej). Z inicjatywy calego zespolu, badz jednej osoby, mozna zorganizowac w firmie zespolowe korzystanie z aktywnosci fizycznej, np. wspolne wyjscia na basen lub tez cwiczenia gimnastyczne na terenie firmy, jesli warunki socjalne na to pozwalaja.
- Dostosowanie organizacji i warunkow pracy do potrzeb i mozliwosci pracownikow 50+, poprzez takie dzialania, jak np.:
- Umozliwienie pracy w elastycznym czasie (np. praca zdalna, praca zadaniowa, indywidualnie uzgodnione godziny rozpoczynania i konczenia pracy),
- dostosowanie stanowiska pracy (ewentualne modyfikacje),
- przeniesienia miedzy stanowiskami (np. zwolnienie ze zmiany nocnej)
1 Sformulowane zalecenia beda mialy zastosowanie z pewnoscia w „najwiekszych” mikrofirmach.
|
|

|
|