Komentarze do przepisów dotyczących bezpieczeństwa i higieny pracy.
Konieczność transpozycji przepisów dyrektyw Unii Europejskiej, a przede wszystkim obowiązek podjęcia działań profilaktycznych przez pracodawcę, obowiązek oceny ryzyka zawodowego, a w przypadku przepisów regulujących bezpieczeństwo i higienę pracy w kontakcie z czynnikami chemicznymi uchwalenie przepisów dotyczących czynników i preparatów chemicznych spowodowało wydanie nowych, dostosowanych do obecnie obowiązującego prawa rozporządzeń lub uchylenie dotychczas obowiązujących.
Dwa nowe rozporządzenia Ministra Gospodarki ukazały się w 2007 r. Są to:
• Rozporządzenie Ministra Gospodarki z dnia 19 marca 2007 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy przy wykonywaniu pracz użyciem cyjanków do obróbki cieplnej metali, ich roztworów i mieszanin (Dz.U. nr 69, poz. 456)
• Rozporządzenie Ministra Gospodarki z dnia 19 marca 2007 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy podczas stosowania rtęci i jej związków (Dz.U. nr 69,poz. 455)
Przepisy te zastąpiły rozporządzenia odpowiednio z 1962 r. i z 1953 r. Należy zwrócić uwagę, że uchwalone przepisy są bardzo krótkie i zawierają jedynie dodatkowe, w stosunku do powszechnie obowiązujących, wymagania dotyczące pomieszczeń i wyposażenia stanowisk pracy na których w trakcie jej wykonywania używane są cyjanki lub rtęć oraz sposobu przechowywania tych związków. Oznacza to, że w zakresie uregulowanym tymi przepisami nie stosuje się wymagań dotyczących pomieszczeń pracy zawartych w przepisach ogólnych. W rozporządzeniu w sprawie bhp przy wykonywaniu pracy z użyciem cyjanków do obróbki cieplnej metali, ich roztworów i mieszanin dodatkowo sprecyzowane zostały szczególne wymagania dotyczące technologii a także obowiązek pracodawcy rejestrowania przychodu i rozchodu cyjanków.
• Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 marca 2007 r. uchylające rozporządzenie w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy w zakładach przemysłu piekarniczego (Dz.U. nr 59,poz. 400)
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi rozporządzeniem z dnia 19 marca 2007 r. (Dz.U. nr 59,poz. 400) uchylił rozporządzenie w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy w zakładach przemysłu piekarniczego (uchwalone w 1963 r.). Ponieważ w to miejsce nie zostało uchwalone inne rozporządzenie oznacza to, że do pracy w zakładach przemysłu piekarniczego stosuje się ogólne wymagania bezpieczeństwa i higieny pracy zawarte w Kodeksie pracy i przepisach wykonawczych. Na pracodawcy zaś ciąży obowiązek odpowiedniego dostosowania tych wymagań do specyfiki pracy w zakładach piekarniczych.